
۲۱ نکته برای جلسات مصاحبه: چگونه تاثیری عالی از خود بر جای بگذاریم
برنامه زمانبندی مصاحبه تان را در دست دارید؟ تبریک میگویم! اکنون زمان آن است که خود را آماده کنید. در زیر دیدگاهی کلی برایتان فراهم شده که چگونه هنگام مصاحبه با موفقیت ظاهر شوید و چه نکاتی را باید پیرامون این موضوع رعایت کنید.
نکاتی برای پیش از جلسه مصاحبه
چند روز مانده به مصاحبهتان زمانی را کنار بگذارید تا کارهای زیر را انجام دهید:
۱-کارتان را با تحقیق درباره پیشینه آن شرکت و مصاحبهگر خود آغاز نمایید. درک اطلاعات کلیدی درباره شرکتی که قرار است با شما مصاحبه کند میتواند در طول کار به شما اعتماد به نفس بدهد. با جستجو در اینترنت نگاهی به وبسایت و شبکههای اجتماعی آن به خصوص پستهای اخیر آن شرکت بیاندازید.با این کار مهم درک قدرتمندی از اهداف شرکت به دست میآورید و میتوانید حدس بزنید پیشینه شما تا چه اندازه برای آن موقعیت مناسب است.
۲-برای پرسشهای معمول در یک مصاحبه پاسخهایتان را آماده سازید؛ پرسشهایی مانند: کمی درباره خودتان بگویید و اینکه چرا به این موقعیت شغلی علاقمند هستید؟ ایده چنین پرسشی این است که به سرعت ارتباط بگیرید و در صورت استخدامتان قرار است چه ارزشهایی را با خود به آن شرکت ببرید. نکته: لازم است که خودتان را درباره بحث در مورد میزان حقوق درخواستیتان آماده سازید و اگر از میزان مناسب آن باخبر نیستید پیشاپیش تحقیقهای لازم را انجام دهید تا سر جلسه کاملا مطمئن دربارهاش بحث کنید.
۳-شرح وظایف آن کار را بخوانید. شاید بد نباشد که پرینتی از آن تهیه نمایید و زیر مهارتهای معینی را خط بکشید که آن کارفرما از شما میخواهد. آن گاه به نمونههایی بیاندیشید که در کار فعلی و قبلیتان همراستا با آن است.
۴-آماده باشید تا از شما درباره زمانهایی در گذشته پرسیده شود که این مهارت را به کار بردهاید و برای پاسخ دادن از روش STAR استفاده کنید: S حرف اول موقعیت (situation) ، T حرف اول وظیفه (task) ، A حرف اول عمل (Action) و R حرف اول نتیجه (result) است.
۵-با یکی از دوستانتان تمرین کنید که چگونه به پرسشها پاسخ دهید. در واقع تمرین پاسخهایتان با صدای بلند به طرز قابلتوجهی موثر است. این تمرین را حتی میتوانید با خودتان نیز انجام دهید. پس از هر بار تمرین و عادت به گفتن پاسخها درخواهید یافت که اعتماد به نفستان افزایش یافته است.
۶-فهرستی از مراجع تهیه کنید. شاید مصاحبه شما مستلزم این باشد که پس از جلسه یا حتی پیش از آن فهرستی از مرجعها تقدیم نمایید. تهیه آن پیش از موعد مقرر به شما کمک میکند این مرحله را به سرعت پشت سر بگذارید، ضمن اینکه حرفهایتر هم به نظر میرسید.
۷-مثالهایی از کارتان را آماده سازید. بسیار محتمل است که حین مصاحبه از شما درباره کارهایی بپرسند که تا به حال در رابطه با آن موقعیت کاری انجام دادهاید. پس از بازنگری شرح وظایف آن شغل به کارهایی که در گذشته انجام دادهاید فکر کنید یا حتی به کارهای داوطلبانهای که در این باره انجام دادهاید هم اشاره کنید تا به مصاحبهگرتان نشان دهید تجربههایی در این زمینه دارید.
۸-همیشه برای مصاحبه چند پرسش هوشمندانه بپرسید. چرا که مصاحبه مانند تعاملی دو طرفه است. کارفرما هم انتظار دارد شما چیزهایی را بپرسید: آنها میخواهند بدانند که شما به طور جدی درباره کار کردن در آن شرکت به چه میاندیشید. در زیر به چند پرسش میپردازیم که میتوانید در جلسه مصاحبه مطرح کنید:
میتوانید توضیح دهید مسئولیتهای من در یک روز کاری معمولی از چه قرار است؟
چگونه شخصیت کسی را توصیف میکنید که در این موقعیت با موفقیت عمل میکند؟
اگر استخدام شوم عملکردم چگونه و هر چند وقت یکبار سنجیده میشود؟
کدام بخش شرکت با این موقعیت به طور منظم همکاری دارند؟ همکاریشان به چه صورت است؟
کل فرایند شبیه به چیست؟
در این جایگاه با چه چالشهایی روبرو میشوم؟
نکاتی برای حین مصاحبه
پس از چند روز تمرین میتوانید نکات زیر را نیز در حین مصاحبه رعایت کنید:
۹-لباس روز مصاحبهتان را از پیش آماده کنید. میتوانید از کسی که جلسه را برایتان هماهنگ میکند بپرسید عرف لباس پوشیدن در آن شرکت به چه صورت است و مطابق با آن لباس را از پیش آماده کنید. اگر هم کسی را ندارید که در این خصوص راهنماییتان کند شرکت مورد نظر را سرچ کنید و ببینید کارکنان دیگر چه روندی را در پوشاک و آراستگی دنبال میکنند.
۱۰- داخل کیف روز مصاحبهتان از پیش چند کپی رزومه، دفترچه یادداشت و مداد بگذارید. در صورتی که در چند مصاحبه پشت سر هم شرکت میکنید دست کم پنج کپی کاغذی تمیز از رزومهتان داشته باشید. دستاوردهای خاصتان را هایلایت کنید تا به راحتی مشخص باشند و بتوانید دربارهشان بحث کنید. دفترچه یادداشتتان را آماده داشته باید تا در صورت نیاز یادداشت برداری کنید اما هرگز این کار را با تلفن هوشمند یا دیگر ابزارهای الکترونیک انجام ندهید. تا آنجا که امکان دارد تماس چشمی با مصاحبهگرتان داشته باشید.
۱۱- طوری برنامهریزی کنید که بتوانید ۱۵-۱۰ دقیقه زودتر به محل برسید. برای این کار از نقشهیابهای آنلاین استفاده کنید تا مطمئن باشید زودتر از موعد مقرر میرسید. مسیر را از پیش در نظر بگیرید و چنانچه از سیستم حل و نقل عمومی استفاده میکنید حواستان به ترافیک یا تاخیر احتمالی باشد.
نکته: از وقتی که با زود حاضر شدن در محل مصاحبه برایتان اضافه میآید استفاده کنید تا دینامیک فضای کار را بررسی نمایید.
۱۲-تاثیر نخستین خوبی از خود بر جای بگذارید. موارد کوچک را فراموش نکنید- کفشهایتان برق بزند، ناخنهایتان آراسته و پاکیزه باشد و مراقب باشید سوراخ، لکه، موی حیوانات یا گرد و خاک روی لباسهایتان نباشد. زبان بدنتان طوری باشد که اعتماد به نفس را به ببیننده القا نماید و هرگز لبخند را فراموش نکنید.
۱۳-با هر شخصی که روبرو میشوید محترمامه برخورد کنید، خواه مامور پارکینگ شرکت باشد یا از کارکنان داخلی مانند منشی و … . طوری با همه رفتار کنید گویی که مدیر مسئول استخدام است. حتی اگر آنها مسئولیتی نداشته باشند اما امکان دارد که مسئول مربوطه از آنها بازخورد دریافت کند درباره اینکه آیا رفتارتان با دیگران محترمانه بوده است یا نه.
۱۴-رفتار خوب و زبان بدن مناسب را تمرین کنید. اعتماد به نفس را نیز از لحظه ورود از خود نشان دهید. با شانههایی متمایل به عقب و صاف بنشینید یا بایستید. پیش از آغاز مصاحبه نفس عمیقی بکشید و به آرامی خارجش کنید تا بتوانید احساسات و اضطرابتان را مدیریت نمایید به گونهای که مشوقی برای اعتماد به نفستان باشد. نخست مصاحبهگر باید دستش را پیش بیاورد تا با او دست بدهید. بایستید، به چشمهای او نگاه کنید و لبخند بزنید. دست دادن خوب دست دادنیست که تا اندازهای محکم باشد اما نه آنقدر که انگشتان فرد له شود.
۱۵-با صداقت و مثبت بودنتان آنها را متقاعد سازید. روراست بودن با مصاحبهگر در طول گفتگوهایتان به آنها کمک میکند به آسانی با شما ارتباط بگیرند. مثبت بودنتان را با لبخند و زبان بدنی شکست ناپذیر نشان دهید.
۱۶-به درستی و راستی به پرسشهایی که از شما میشود پاسخ دهید. وسوسه کننده است که درباره دستاوردهایتان اغراق کنید اما مصاحبهگر پی میبرد که آیا اظهارات شما همراه با صداقت و احترام است یا نه. بر روی نیرومندیهایتان متمرکز شوید و اینکه چرا پیشینه شما برای این موقعیت مناسب است.
۱۷- پاسخهایتان را به مهارتها و دستاوردهایتان ربط دهید. با هر پاسخی که میدهید این نکته اهمیت دارد که پیشینه خود را به این شغل گره بزنید آن هم به وسیله مثالهایی از راه حلها و نتایجی که به دست آوردهاید. از هر موقعیتی استفاده کنید تا به فهرست نیازمندیهای موجود در شرح وظایف اشاره داشته باشید.
۱۸-پاسخهایتان را دقیق و متمرکز بدهید. زمان شما برای هر مصاحبه ای محدود است پس مراقب باشید به بیراهه نروید. تمرین کردن در این زمینه به یاریتان میآید تا تمرکزتان را از دست ندهید.
۱۹- از کارفرمای پیشین خود بدگویی نکنید. شرکتها در پی استخدام کسی هستند که حلال مشکلات باشد نه اینکه سختیها را در موقعیت فعلی به مجموعه بیاورد. اگر نسبت به شغل فعلیتان دلسرد هستید بیشتر بر روی تجربههایی که به این واسطه به دست آوردید بپردازید و اینکه در آینده قصد انجام چه کاری دارید.
نکاتی برای پس از مصاحبه
هنگامی که جلسه مصاحبه به پایان رسید شانش خود را با انجام کارهای زیر افزایش دهید:
۲۰- در مورد گامهای بعدی بپرسید. پس از مصاحبه مناسب است که از مصاحبهگر یا مدیر استخدام درباره این بپرسید که باید انتظار چه چیزی را داشته باشید. این میتواند ایمیلی باشد که متعاقبا دریافت خواهید کرد یا ملزومات دیگر مانند تکالیف و فهرست مرجع یا شاید هم قرار یک مصاحبه دیگر.
۲۱-پس از جلسه یک نامه تشکرآمیز برای آن شرکت بفرستید. از هر کدام از مصاحبهگرهای خود کارت ویزیت بخواهید تا بتوانید جداگانه با آنها در ارتباط بمانید و در ایمیل تشکر کنید. چنانچه جلسه مصاحبه شما صبح برگزار شود ایمیل تشکر را در همان روز بفرستید و اگر مصاحبه در عصر انجام شود صبح روز بعد این کار را انجام دهید. اطمینان پیدا کنید که متن هر ایمیلی با دیگری متفاوت است و برای این کار به یادداشتهایتان در طول جلسه رجوع کنید.

مترجم ثریا مرعشی
ثریا مرعشی