
چگونه میتوانیم رابطهمان را تقویت نماییم
رابطه نیز مانند بدن است که باید برای تقویتش زمان و انرژی صرف کنیم. همانطور که ساختن بدنی نیرومند مستلزم کار در باشگاه در کنار تغذیه سالم است، لازمه ایجاد رابطهای مستحکم نیز آفریدن عادتهای ثمربخش است. باشگاههای ورزشی به همین منظور بر پا میشوند. برنامه ورزشی، دستگاهها و ابزارهای گوناگون در کنار یک مربی کارآزموده همگی شما را به پیش میراند تا به هدفتان که بدنی ایدهآل است برسید.
تصور کنید که مانند باشگاه بدنسازی باشگاه رابطهسازی وجود داشته باشد که بتوانیم با حضور به هم رساندن منظم در آن عادتهای سالمی را برای ساختن عشقی پایدار ایجاد نماییم. جایی که در آن میتوانیم عضلات رابطهمان را تقویت کنیم تا نرمش و نیروی عاطفی بیشتری برای تعاملهای صمیمانهمان داشته باشند.
باشگاه رابطهسازی مفهومی استعاریست که در اینجا به وجودش آوردیم و در کارگاههایمان نیز به کار میبریم تا بر اهمیت تمرین مداوم تاکید کنیم. قدر مسلم آن است که این باشگاه جایی نیست که صرفاً در آنجا بنشینیم و منتظر تغییر حالتی سحرآمیز بمانیم تا طی یک شب رخ دهد یا فقط با صحبت درباره روابط به رابطهای دلخواه برسیم.
همه ما افرادی را دیدهایم که باشگاه ورزشی را با یک دورهمی اشتباه گرفتهاند. شاید حتی خود ما نیز در زمانهایی از همین دسته افراد بوده باشیم. همانطور که تنها با فکر کردن به فیتنس نمیتوانیم به بدنی ایدهآل دست یابیم با فکر کردن و صحبت درباره یک رابطه ایدهآل نیز نمیتوانیم به آن برسیم.
ضروریست که همه ما وارد گود شویم و گفتههایمان را به عمل تبدیل کنیم تا به نتیجه دلخواه برسیم. ضمن اینکه تنها یک بار حاضر شدن در باشگاه رابطهسازی کافی نیست. چرا که ساخت رابطهای ایدهآل فرایندی مدوام است. اعمال و تصمیمگیری روزانه که در طول زمان بر روی هم جمع گردد منجر به رابطهای سالمتر، نرمشپذیرتر و همراه با مدارا میشود. خوشبختانه در هر مرحله از توسعه روابطمان موقعیتهایی را داریم تا تصمیماتی بگیریم که به تقویت رابطه کمک کند. با گذشت زمان این تصمیمها و اعمال روزانه تبدیل به عادتهای ما میشوند.
ایجاد عادتهای سالم در روابط عاشقانهمان در عمل به آسانی گفتنش نیست. روانشناس و فیلسوف آمریکایی ویلیام جیمز William James که پدربزرگ روانشناسی مثبتگرا در نظر گرفته میشود به این موضوع علاقمند بود که بداند اعمال ما از کجا سرچشمه میگیرند و چگونه به عادت تبدیل میشوند.او بر اهمیت داوطلبانه تمرکز توجهمان به منظور تاثیر بر ادارکمان تاکید داشت.
بسیار آسان است که در روابطمان بر روی کمبودهای پارتنر خود مانور داده و درباره آنچه در رابطه نداریم داد سخن بدهیم. حتی شاید ما را تشویق کند تا تسلیم شویم و به کلی قید پارتنر و رابطه عاشقانهمان را بزنیم. اما با تمرین میتوانیم تبدیل به فردی زبردست شویم که تمرکز و توجهش را بر روی نقاط قوت پارتنرش و چیزهایی در رابطه میگذاردکه دارد به خوبی پیش میرود و همین تغییر مسیر توجه راهی موثر برای بهبود کیفیت پیوندش میگردد. هر چند با توقف در آنجا هم نمیتوانیم منتظر رابطه خوبی باشیم. در حالی که توجه و قدردانی بر روی نقاط قوت طرف مقابلمان میتواند باعث طراوت رابطه شود باید درباره آن چیزهایی که میبینیم نیز اقداماتی به عمل بیاوریم.
با تمرین عادتهای رابطهایمان بهتر و آسانتر میشود
با اینکه خلق عادتهای سالم کار آسانی نیست خبر خوب این است که با انجام آن چند تاثیر عملی عالی خواهیم دید. نخست شایستگیمان را افزایش میدهیم. هنگامی که چیزی را آنقدر تمرین کنیم ( مانند بستن بند کفش، راندن دوچرخه یا حرکتی ماهرانه در رقص) تا به رفتاری عادی و همیشگی ما مبدل شود با توجه مداوم میتوانیم حتی آن را بهتر از پیش انجام دهیم. این قضیه درباره عادات سالم در رابطه نیز صدق میکند.
عضلات رابطه ما با تمرین پیوسته نیرومندتر میگردند و رفتارهای سالم مانند مسئولیتپذیری در رابطه با پارتنرمان نیز در تعاملات روزانه ما طبیعی جلوه میکنند. طوری که با پیش رفتن زمان برای انجامش به تلاش کمتری نیاز داریم. رفته رفته دیگر لازم نیست برای هر آنچه انجام میدهیم همه توجهمان را متمرکز کنیم. در عوض اعمال روزانهمان را تقریباً بدون هیچ کوششی انجام میدهیم و سرانجام طوری میشود که از انجامشان لذت میبریم جوری که خودمان میخواهیم انجامش دهیم. سختکوشی دیگر الزاماً سختکوشی به نظر نمیرسد و آن زمان است که ثمره رابطهای نیرومند و رضایتبخش را بر میچینیم.
ویلیام جیمز چهار اصل کلی را پیشنهاد میکند که عادات سالم را در زندگی روزمره به ثمر میآورد. در حالی که ایجاد این عادات در یک لحظه صورت نمیپذیرند چرا که فرایندی زمانبر دارد در اینجا به طور خلاصه به آن میپردازیم:
۱-آغازی نیرومند داشته باشید. هر چقدر که در شروع پرانگیزهتر باشیم احتمال بالاتری وجود دارد که عادتی تازه را در خود ایجاد کنیم. حتی میتوانید ایجاد این تغییر را به صورت رسمی به گوش خانواده و دوستانتان برسانید چرا که کمک آنها برای حمایت شما، بازگشت به عقب را برایتان دشوار میسازد.
۲-هیچ استثنایی قائل نشوید. تمرین پیوسته برای آفریدن یک عادت سالم حیاتیست.
۳– همیشه دست به اقدام بزنید. انگیزههایتان را برای عمل دنبال کنید و به دنبال سازگار کردنشان با عادت تازه باشید.
۴– ارادهورزی را تمرین کنید. هر روز کاری سخت را تمرین کنید تا ارادهتان را برای روزهای دشوار نیرومند سازید.
این چهار رفتار میتوانند در ایجاد عاداتی سالم برای تقویت رابطهتان به شما کمک کند. کارهایی مانند پایبندی به کار مداوم بر روی رابطه، زمان گذاشتن منظم برای پیوند با پارتنر و نیرومند کردن هر کدام از طرفین رابطه به موفقیت شما منجر میگردد. سرانجام لازم است پند روانشناس و فیلسوف دانا را در نظر بگیریم تا حواسمان را متمرکز کنیم و همیشه به یاد داشته باشیم تمرین مدوام در باشگاه رابطهسازی تضمینکننده رضایت و نیرومندی درازمدت ما در روابطمان است.

مترجم
ثریا مرعشی