
پنج راه برای کمک به ایجاد عزت نفس در کودکان
همه پدر و مادرها میدانند که چقدر ایجاد عزت نفس در کودکانشان اهمیت دارد. پرورش عزت نفس در کودک تشویقش میکند که چیزهای تازه را بیازماید، پذیرای ریسکهای سالم باشد و مشکلات را حل کند. اما پدر و مادرها چگونه میتوانند به بهترین شکل به کودکانشان کمک کنند؟ این پنج نکته را امتحان کنید:
- بگویید متشکرم! همیشه قدر کارهایی که فرزندتان برایتان انجام میدهد را بدانید و فرصت را برای قدردانی مغتنم بشمرید. هنگامی که میز را جمع میکند، تکالیف مدرسهاش را انجام میدهد، تمرین پیانو میکند یا به سگ غذا میدهد بگویید متشکرم! کلماتی که به فرزندتان میگویید نیرومند هستند. نشان دادن قدردانی برای کارهای کوچک موجب میگردد نسبت به خودشان احساسی زیبا داشته باشند و رفتاری را که خواهانش هستید دوباره تکرار کنند.
- پیشرفتشان را تحسین نمایید. تحسین کودک هنگامی که در رسیدن به هدفش موفق میشود کاری غریزی است. اما ستودن او برای گامهای کوچک نیز حیاتیست. ستایش تلاشهای او میتواند بسیار دلگرم کننده و الهامبخش باشد به ویژه هنگامی که در آینده کاری دشوار را میآزماید. با ادامه یافتن این دلگرمیها اعتماد به نفس کودک رشد خواهد یافت و به این ترتیب احتمال بیشتری وجود خواهد داشت تا در چالشهای پیش رویش در آینده رویه مثبتنگرانهتری داشته باشد.
- فرزندانتان را با یکدیگر مقایسه نکنید. هر یک از فرزندان شما در نوع خودش بینظیر و البته منحصر به فرد است. مقایسه نمودن آنها با هم دلسردشان میکند و باعث میشود حس کنند به اندازه خواهر و برادرشان خوب نیستند. چنین حسی در نهایت موجب آزردگیشان میشود. بنابراین همیشه سطح انتظاراتتان برای موفقیت آنها را در حد تواناییها و علاقمندیهایشان نگه دارید.
- از طعنه زدن ( حتی به صورت شوخی) بپرهیزید.اکثر کودکان توانایی درک اظهارنظرهای طعنهآلود را ندارند. پس همواره صادقانه به آنها واکنش نشان دهید تا حس تعلق و ایمنی عاطفی داشته باشند.
- به روشی موثر تحسین کنید. از تحسین و قدردانی آنها به شیوهای استفاده کنید تا تشویقشان نمایید که درگیر رفتارهایی مثبت شوند و منجر به نتایجی مثبت گردد. هنگامی که آنها را میستایید مشتاق و روراست باشید. برای نمونه به جای اینکه بگویید آفرین به او بگویید آفرین که تکالیفت را به محض خواستنم انجام دادی.

مترجم
ثریا مرعشی